„Agroturism – soluție pentru dezvoltarea rurală a Regiunii de Dezvoltare Nord”

„Agroturism – soluție pentru dezvoltarea rurală a Regiunii de Dezvoltare Nord”

 

Autorități locale, antreprenori și reprezentanți ai societății civile din raionul Ocnița și raionul Briceni au participat, joi 2 februarie 2017, la seminarul cu genericu „Agroturism — soluție pentru dezvoltarea rurală a Regiunii de Dezvoltare Nord”, organizat în cadrul proiectului „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, implementat de ADR Nord și finanțat de Guvernul Estonia, prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare și ajutor umanitar a Estoniei. Participanții la eveniment s-au întrunit în incinta Consiliului raional  Ocnița , pentru a comunica cu cei șase experți din Estonia care au venit să contribuie la dezvoltarea turismul rural în nordul Moldovei, oferind drept exemple practici de succes estoniene în domeniu.

edit 2037

Cu un mesaj de salut a venit în fața publicului dl.presedinte – Vasile Romaniuc, care a menționat că e necesar la maxim dezvoltarea turismului rural în localități. Prestînd aceste servicii putem ridica economia, putem contribui la creșterea nivelului de informare a populației, asigurând dezvoltarea abilităților și competențelor necesare pentru a iniția și a desfășura o activitate comercială.

edit 2060

În debutul seminarului, șefa Secției cooperare și atragere investiții (SCAI) a ADR Nord, Maria Prisacari, a prezentat proiectul de dezvoltare a turismului rural în nordul Moldovei, menționând că principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea calității vieții populației din Regiunea de Dezvoltare Nord prin diversificarea activităților economice în zonele rurale și stimularea agroturismului.

edit 2052

În cadrul seminarului, Karie Ilus de la Fundația Turismului din regiunea Pärnu a prezentat informații utile despre dezvoltarea marketingului destinației în cadrul parteneriatului public-privat, iar Mercedes Merimaa, reprezentantă a GAL Pärnu Bay Partnership, s-a referit pe larg la programul european LEADER de dezvoltare rurală, prezentând în acest context bunele practici în domeniul turismului rural al Partaneriatului Pärnu Bay. La rândul său, reprezentanta Casei de oaspeți „Kollamaa” din Estonia, Marika Kose, a vorbit despre antreprenoriatul în mediul rural, precum și despre posibilitățile de participare ale comunității. Aivar Merila de la Centrul de odihnă „Kosmonautika” a prezentat informații actuale despre legendarul centru de relaxare „Vzmorie” din Estonia. În același context, primarul administrației locale Koonga, Mikk Pikkmets, a vorbit despre dezvoltarea regională a Koonga prin prisma mai multor caracteristici, iar operatorul turistic Enn Rand a prezentat, în calitate de exemplu turistic rural, Casa de oaspeți „Maria”, hotelul „Victoria”, din Estonia.

edit 2025-1

În cadrul seminarului, a fost  anunțat un concurs pentru cel mai bun business plan de dezvoltare a unei agropensiuni. Patru participanți care vor fi desemnați câștigători ai concursului vor efectua o vizită de studiu în Estonia.

Proiectul „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, în valoare de 15 mii de euro, a fost lansat la sfârșitul anului trecut, în cadrul unei ședințe de consultare publică a Programului regional sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice. Menționăm că Regiunea de Dezvoltare Nord are un PRS în domeniul sporirii atractivității turistice. Documentul strategic a fost aprobat de membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord în cadrul ședinței din 18 ianuarie curent.

About rciumac