Forumul Economic Regional Nord — un impuls mediului de afaceri

Forumul Economic Regional Nord un impuls mediului de afaceri

 

La data de 30 noiembrie curent  la Edineț s-a desfăşurat Forumul Economic Regional Nord , organizat de  MIEPO în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii,  Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM).  Acest Forum a  reunit  circa 400 de participanți, printre care investitori locali, întreprinderi active, producători și exportatori, finanțatori, asociații de business, precum și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale , reprezentanți ai consiliilor  raionale din regiunea de Nord, primari și reprezentanți ai secțiilor Economie, ODIMM, CCI, ADR Nord, ANSA, AIPA.

IMG_9340

Scopul evenimentului a fost extinderea platformei Moldova Business Week în regiuni, așa încât aceasta să ofere soluții pentru mediul de afaceri local în ceea ce privește accesarea finanțărilor, atragerea investițiilor, creșterea competitivității și a comerțului pe piețele externe, dar și un cadru de transmitere a mesajelor Guvernului către autoritățile publice locale de a-și sincroniza acțiunile cu reformele de business implementate și a fi mai receptive la dificultățile antreprenorilor.

IMG_9337

Noul  concept de cooperare dintre autoritățile publice centrale, locale și mediul de afaceri a fost prezentat de   Octavian CALMÎC, Viceprim-ministrul, ministrul economiei și infrastructurii al Republicii Moldova, menționînd „…. că dezvoltarea regională durabilă este una din politicile cele mai importante şi cele mai complexe pe care și le-a propus Guvernul pentru dezvoltarea regiunilor țării ”.

IMG_5845

Agenda evenimentului a cuprins 4 paneluri de informare,   privind potențialul economic al Regiunii de Dezvoltare Nord, instituții și instrumente de sprijin al antreprenorilor, sesiunea de întrebări răspunsuri, cu reprezentanții din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură,  și  Atelierul de lucru în Parcul Industrial ,,Edineț”.

IMG_5783

Programul forumului a oferit participanților informații privind accesarea programelor de finanțare din bugetul național și extern, atât pentru autorități publice, cât și pentru antreprenori, instrumentele de asistență pentru dezvoltarea afacerilor ale instituțiilor publice și naționale.

La finalul evenimentului, participanții au adresat întrebări reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Vamal, Serviciului Fiscal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură. Problemele și propunerile,  vor fi analizate și transmite Guvernului pentru soluționare.

IMG_5823

La Forumul Economic a participat și dl. Vasile Romaniuc, președintele raionului, Angela Crucichevici, vicepreședintele raionului, Adelina Gîrtopan – sp. Direcţia Economie, reprezentanți din cadrul autorității publice locale de nivelul I și agenții economici din raionul Ocniţa.

Forumul Economic Regional Nord face parte din seria de evenimente de afaceri regionale organizate de MIEPO în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și AOAM în perioada noiembrie 2017 – martie 2018. Evenimentul constituie o continuare a Forumului  „Moldova Business Week” în regiuni.

 

Sursa 

Angela Crucichevici — vicepresedinte

About rciumac