Victimele catastrofei nucleare de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl au fost comemorate la Ocnița

La  26 aprilie se marchează Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl.   În contextul marcării a 34 de ani de la producerea tragediei, conducerea raionului Ocnița și a primăriei orașului Ocnița, au depus flori la monumentul victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl.

La evenimentul de comemorare a participat Irina Lozovan, deputat în Parlamentul RM, Eugeniu Șipcalov, vicepreședinte de raion și Marcel Gîrtopan, viceprimarul orașului Ocnița.

 Catastrofa de la Cernobîl este cea mai gravă din istoria nucleară civilă.  Milioane de oameni și-au distrus viețile. În urma acestei tragedii, multe persoane au fost supuse unor boli incurabile, generate de contaminarea cu radiație. Este de datoria noastră, a fiecăruia, să comemorăm acei Eroi care au participat la lucrările de lichidare a consecințelor avariei, spune Irina Lozovan care, și-a exprimat recunoștința pentru toți veteranii accidentului de la Cernobîl, din raionul Ocnița.

Explozia de la Centrala Nucleară de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. 190 de tone de substanţe radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri în atmosferă şi au fost purtate de curenţii de aer pe distanţe imense. În mai puţin de două zile, norul cu aceste particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei. Milioane de oameni au fost expuși la radiații. Efectele contaminării se simt şi acum, după 34 de ani.

Din raionul Ocnița, la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl au participat 33 de persoane, dintre care 14 au decedat.

About rciumac