Ziua comemorării
celor căzuţi în războiul din Afganistan
La 15 februarie 2018 s-au împlinit 29 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor sovietice din Republica Afganistan, după un cumplit război ce a decurs pe parcursul anilor 1979-1989. Acest război a lăsat o rană adâncă în sufletele noastre. Din 620 mii ostași participanți la operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Afghanistanului, 12.500 de soldaţi şi ofiţeri au fost originari din Moldova. Dintre ei, circa 700 au fost răniţi, 257 au rămas invalizi pentru toată viața, iar 301 nu s-au mai întors acasă, rămânând pentru vecie pe câmpurile de luptă din Afghanistan,4 se consideră, până astăzi, dispăruţi fără veste.
Anume veteranii acestui cumplit şi îngrozitor război, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan şi-au jertfit viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.
Numele ostaşilor-internaţionalişti căzuţi la datorie, sunt încrustate în granitul monumentelor şi obeliscurilor. A devenit deja o tradiţie în or.Ocnița de a marca această zi prin depunere de flori la monumentul ostașilor căzuți în Afganistan. Mitingul de comemorare a fost deschis de către Ştefan URSATI, Preşedintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan al raionului Ocniţa . În memoria celor căzuţi pe cîmpul de luptă a fost citit un tedeum de pomenire oficiat de preotul Vitalie GUȚU, participant la războiul din Afganistn.
Cu un mesaj de felicitare a venit preşedintele raionului Vasile ROMANIUC vicepreședintele Andrei ȚOPA, şeful secţiei Administrativ-Militare Ocnița Oleg BOBROV, primarul or.Ocnița Ion CIUMAC, președintele Asociației Veteranilor de Război pentru Integritatea Republicii Moldova Igor LUCAȘCIUC.
Întru susţinerea invalizilor acestui război a fost servită o masă de pomenire, cu suportul APL.
Faptele lor de vitejie rămîn pentru toţi în inimile concetăţenilor recunoscători