2 Martie – Ziua Memoriei! Zi de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat din stânga Nistrului, anul 1992

Mesajul Președintelui raionului Ocnița cu ocazia Zilei Memoriei

Ziua de 2 martie are o semnificație importantă pentru toți cetățenii țării noastre. În această zi ne amintim de eroii care au luptat cu dăruire de sine și curaj în conflictul armat din primăvara-vara anului 1992, din datorie față de țară. Deși au trecut 29 de ani, și astăzi, acel epizod tragic ne provoacă emoții și durere, amintindu-ne de clipele groaznice trăite pe câmpul de luptă.

Stimaţi participanţi ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei  Moldova! Din numele Consiliului raional Ocnița și al meu personal vă doresc multă sănătate, liniște sufletească, pace și bunăstare în casele fiecăruia.  Să ne mândrim că am  contribuit nemijlocit la apărarea  Integrității, Suveranității şi Independenței Patriei noastre – Republica Moldova, cu cinste și demnitate, unii dintre noi, chiar și cu prețul vieții. Astăzi, este de datoria noastră să ținem aprinsă lumina recunoștinței și să pomenim numele eroilor din raionul Ocnița care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă: Vrabie Nicolae din Grinăuţi-Moldova şi Martîniuc Anatol din Lencăuţi.

Memoria acelei perioade dramatice rămâne nu doar în pagini de istorie, ci şi în soarta multor familii, în sufletele celor care au trecut prin suferinţele acelor timpuri.

În acțiunile de luptă, din primăvara-vara anului 1992, din raionul Ocnița au participat 235 de persoane.

Iurie PLOPA, președinte al raionului Ocnița,

participant al conflictului armat din stânga Nistrului, anul 1992

 

About rciumac