25 de ani de la declararea Independenței Republicii Moldova

25 de ani de la declararea

Independenței Republicii Moldova

????????????????????????????????????

Ziua de 27 august rămîne mereu înscrisă cu litere de aur în paginile de cronică a edificării statului nostru – Republica Moldova.

Spectacolul aniversar cu genericul „Un cîntec pentru Ţară!” dedicat  Zilei Independenței Republicii Moldova  organizat de către Consiliul raional Ocniţa şi Secţia Cultură,  a demarat  cu depunerea de flori  la  ”Aleea Personalităţilor  Marcante ale raionului Ocniţa” . Conducerea raionului  şi oaspeţii de onoare,  delegațiiile din Regiunea Preili – Republica Letonă, Euroregiunea «Nistru», Secureni, Vinnița- Republica Ucraina, cetățeni de onoare, consilieri,  au fost întîmpinaţi cu tradiţionala “ pîne şi sare” şi invitaţi în scena improvizată de către şefa Secţiei Cultură , Ludmila Belonoşca împreună cu colectivul coregrafic “Izvoraş”C/Cultură Ocniţa.  Adunarea Solemnă moderată de vicepreşedintele raionului A.Ţopa a dat start cu onorarea   Drapelului  şi a Imnului de Stat. Cu un mesaj de salut în faţa ocniţenilor,  a venit  preşedintele raionului Vasile Romaniuc, care a menţionat în descursul său  că (День независимости молдавского государстваэто не просто знаменательная дата. Наша независимость — это освобождение от ошибок и выбор единственно возможных путей объединения общества и страны, это огромная работа на долгие годы по построению успешного государства. Сегодня наши достижения еще довольно скромны. Но именно в наших силах сделать так, чтобы праздничный салют 27 августа наполнял сердца всех граждан Молдовы радостью и гордостью за свою страну. Поздравляю всех присутствующих с Днем независимости Республики Молдова, желаю всему нашему народу согласия и достатка, а нашей Родине единства и процветания! Пусть всегда в нашей стране царят мир и спокойствие, будет чистым небо над нашей Родиной! Да поможет нам Бог! Да здравствует Республика Молдова!). Festivitatea a continuat cu luări de cuvînt din partea invitaţiilor. Apoi de către dl. Preşedinte au fost  menționaţi  cu diplome jubiliare și flori mai multe persoane din localitățile raionului, care pe parcursul activității au reușit să lase urme și amintiri frumoase în comunitate.   La fel, în cadrul adunării solemne, Consiliul Raional Ocniţa a oferit titlul de ”Cetățean de onoare” a raionulu. Tot în această zi, a fost semnat Acordul de Colaborare  între Regiunea Preili, Republica Letonă și Consiliului Raional Ocniţa, Republica Moldova, acord ce are ca scop promovarea de relații reciproce avantajoase, dezvoltarea cooperării și schimbului de experiență.

Concertul de sărbătoare a dat start cu melodia ”Moldovenii când se strâng…”, pe fonul căreia au fost invitate pe platou toate primăriile raionului în frunte cu dl.Primar. În intervalul 11.05-11.15 spectatorii au ascultat, în interpretarea actorilor Viorica Chircă și Vitalie Rusu, o ”Rugă pentru Țară”, ce a fost urmată de compoziția coregrafică ”Tricolorul”. De la 11.25 până la 11.45 rezinenii adunați în piață, împreună cu întreaga țară, au dansat  ”Hora neamului”. Tot în platoul de pe piaţa “Voluntarilor” fiecare primărie a oformat tradiţionala “Casa Mare” cu bucatele moldoveneşti , pregătite de faimoasele bucaterese ale localităţilor raionului.

Ca oaspeţi ai sărbătorii , cu un program vast din partea Euroregiunii “Dnestr”- i-am avut prezenţi pe Irina Şveţ – artista emerită a Ucrainei, Vladimir Poltoraţchii, Irina Craveţ, Daria Zaharova , şouw-balet “Extrim” şi sowul de lumini. Sărbătoarea a continuat cu evoluarea artiştilor autohtoni din republic: formația Formaţia “ DoReDoS”, Alexandru Lozanciuc,  Formaţia „Catharsis”, Maxim Zavidia şi Samir Loghin”, Catharsis” cu un program de excepție. Evenimentul dedicat sărbătoririi celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova a culminat, cu focuri de artificii.

A fost,  o sărbătoare realizată cu mult har, generozitate, care a trezit multe emoţii pozitive, dar şi la un foarte înalt nivel de organizare. Altfel spus, a fost o veritabilă sărbătoare – pe potriva importanţei acestui eveniment de anvergură naţională.

Vladimir Baciu

About rciumac