INSPECŢIA ENERGETICĂ TERITORIALĂ EDINEŢ INFORMEAZĂ:

INSPECŢIA  ENERGETICĂ  TERITORIALĂ  EDINEŢ

INFORMEAZĂ:

 

Cu privire la accidentul de munca avut loc cu angajatul

  SRL ,,ELECTROSTRAT or. Hincesti, montorul Berdan Sava.

 

La data de 28.04.16 în jurul orelor 1540 , în localitatea Bujor r-ul Hinceşti,în timpul executării lucrărilor de branşare a unui consumator monofazat, la pilonul nr.6/3, LEA-0,4kV, F-1, PT-169, a avut loc un accident de muncă  cu montorul SRL ,,Electrostrat”  Berdan Sava, (a.n.20.01.1954) soldat cu traume grave în regiunea craniană.

 

1.Circumsanţele accidentului.

 

La data de 28.04.16 la ora 08 20  brigada operativă a Serviciului Tehnic CM (centrul de munca) Hînceşti a antreprenorului ,,Electrostrat”, în componenţa electromontorilor Ioniţel Valeriu și Berdan Sava, ambii cu gr. III de electrosecuritate, au primit dispoziţia de lucru nr. 521. În dispoziție erau prevăzute 6 lucrări cu descrierea măsurilor tehnice de securitate pentru realizarea lor.

Dispoziţia de lucru nu a fost semnată nici de emitent nici de membrii brigăzii. Lucrările din ordinele de lucru pentru data de 28.04.2016 necesitau efectuarea manevrelor operative de la posturi de transformare 10/0,4 kV.

La orele 15 40 brigada ajunsă la consumatorul casnic Doboş Gheorghe din satul Bujor, care este alimentat de la pilonul 6/3 al LEA-0,4 kV, fider-1, PT-169 în baza ordinului de lucru nr.9017699 , a început lucrările referitor la reamplasarea echipamentului de evidență a energiei electrice din interiorul casei pe fațada ei. La examinarea vizuală a pilonului s-a depistat că, pilonul în cazuă este supus putrefacției. Astfel, s-a pus la îndoială executarea inofensivă a lucrărilor. Membrii brigăzii hotărînd să asigure securitatea lucrărilor, au utilizat funia din dotarea lor în calitate de ancoraj adăugător  la cel metalic existent la pilon.

La tentativa conectării branșamentului, fiind urcat pe pilon, Berdan Sava fără a deconecta sursa de energie electrica însă echipat cu mijloace de protecție individuala a fost doborât la pământ cu tot cu pilon, cel din urmă rupându-se chiar de la temelia sa (la nivelul solului).

În urma căderii montorul s-a lovit cu capul de carosabilul pietruit, primind traume grave în regiunea craniană. Văzând cele întâmplate colegul accidentatului Ioniţel Valeriu şi fiul abonatului, la care se realizau lucrările, d-ul Doboş Ion, au început să acorde primul ajutor medical accidentatului, eliberând-ul pe  acesta de la pilonul prăbuşit. Imediat a fost chemată ambulanţa, care a sosit la faţa accidentului în timp de 25 de minute şi care a transportat accidentatul la spitalul de urgenţă din or. Hînceşti şi ulterior în Spitalul de urgenţă din mun. Chișinău.

 

23.05.2016

Inspector    IET Edineţ    A.Gîrtopan

 

About rciumac