Evenimentul de comemorare „Simbol al demnității și Independenței naționale – Ștefan cel Mare și Sfânt – 520 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului” a fost organizat de Consiliul Raionului Ocnița și Secția Cultură, la inițiativa Asociației Române din Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii, în colaborare cu Administrația Publică Locală Lipnic.
În scopul cultivării generațiilor tinere în spiritul dragostei de ţară, neam, limbă şi credinţă, la data de 17 august 2024 comuna Lipnic a găzduit, în premieră, un eveniment cu adevărat special dedicat omagierii Marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, eveniment născut la inițiativa președintelui Asociației Române din Țara Galilor, Ștefan GIURCĂ. Ceremonia de comemorare a debutat cu cuvântul de salut al dlui Veaceslav JURAVELI, primar com. Lipnic, rl. Ocnița (Republica Moldova), gazda evenimentului, prin care, a evocat figura strălucită a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt în istoria şi conştiinţa neamului nostru și a locuitorilor satului Lipnic.
Ion ZAHARCO, vicepreședintele raionului Ocnița a ieșit în fața publicului cu un mesaj de salut: ”De-a lungul anilor, exemplul său de patriotism și sacrificiu rămâne o sursă de inspirație pentru noi toți, iar memoria sa ne îndeamnă să fim mereu demni și curajoși în fața provocărilor. Să ne amintim cu respect de Ștefan cel Mare și să ne onorăm istoria prin fapte demne de moștenirea sa”.
Adrian Mihail TICAN, gerantul interimar al Consulatului General al României de la Bălți, a venit cu un discurs în fața publicului: ”Trebuie să cinstim memoria lui Ștefan cel Mare, să ne mândrim cu faptul că suntem urmașii marelui Domnitor”.
Domnul Dr. Laurențiu-Ștefan SZEMKOVICS, arhivist la Arhivele Naționale ale României și oaspete de onoare, a prezentat comunicarea de înaltă ținută academică „Sigilii, steme, steagul și spada lui Ștefan cel Mare”, susținută cu dovezi interesante care au provenit atât de la instituția în care își desfășoară activitatea, cât și de la Mănăstirea Putna. Această comunicare a fost apreciată în mod deosebit de către publicul prezent la acest important eveniment. Spre finalul prezentării, domnul Laurențiu-Ștefan SZEMKOVICS a mulțumit Înalt Preasfințitului Părinte CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților și arhimandritului Melchisedec VELNIC, starețul Mănăstirii Putna, pentru acordarea permisiunii de cercetare la Mănăstirea Putna, precum și domnului General de brigadă Ionel Postelnicu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, pentru ajutorul dat la realizarea unor reproduceri grafice. Domnul Laurențiu-Ștefan SZEMKOVICS a oferit, în special celor care au luat cuvântul la eveniment, stema României și mapa cu reproducerile după documente și a donat Bibliotecii din comuna Lipnic 11 cărți ale sale.
În mesajul său de o profundă spiritualitate moral-creştină, Ioan Rusu, parohul bisericii din localitate, a remarcat că: ”voievodul a desăvârşit zidirea duhovnicească a Moldovei prin splendidele sale ctitorii”. Cu o alocuțiune a fost prezentă și dna Stela STRATU, profesor IP Gimnaziul Ștefan cel Mare Lipnic, alături de elevii Gimnaziului, despre ”Bătălia de la Lipnic” și ”Fîntîna Cadânei”.
Dl. Ștefan GIURCĂ, președintele Asociației Române din Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii a menționat că: ”acesta este al doilea eveniment din seria celor inițiate de asociația pe care o conduce și dedicate marilor voievozi români care au scris istorie și pe care avem datoria să-i aducem mereu în atenția tinerei generații și a publicului larg. Primul a fost organizat anul trecut la Giurgiu, municipiu din România, fiind dedicat domnitorului Mihai Viteazul, întregitor de neam și țară. Adresez mulțumiri deosebite întregii echipe, pentru cooperare, pentru profesionalism, pentru ospitalitate, pentru implicare, pentru sprijinul acordat la pregătirea și organizarea acestui important eveniment, precum și domnului Dr. Laurențiu-Ștefan SZEMKOVICS, pentru interesanta sa comunicare”.
Acest eveniment înălțător, de o puternică trăire sufletească şi semnificaţie religioasă, s-a finisat cu oficierea serviciului divin (TE-DEUM) de către parohul Bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Ioan Rusu și cu depunere de flori la bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, sub interpretarea cântecului ”Cînd a fost să moară Ștefan”, interpretat de Formațiile Folclorice ”Teiuș” și ”Doruleț” de la CC Lipnic.
Subliniem din nou că Ștefan cel Mare rămâne o figură remarcabilă în istoria noastră, un lider eroic și un apărător neînfricat al Moldovei, ale cărui curaj și devotament continuă să inspire și să unească generații întregi.
Angela CRUCICHEVICI, șef secție
Secția Cultură, Consiliul Raional Ocnița,
moderatoarea evenimentului