“Stamatiana 2016”

“Stamatiana 2016”

În perioada 18-22 mai , la Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” din  or.Chişină şi la Casa-muzeu „Constantin Stamati”  din com. Ocniţa au fost desfăşurate „ Zilele Constantin Stamati”,  la 230 de ani de la naşterea scriitorului. Sîmbătă, 21 mai, echipa Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” împreună cu un grup de scriitori şi oameni de cultură au fost în vizită la Casa-muzeu, unde au participat la „Sărbătoarea teiului”. La 22 mai 2016  Casa Muzeu „Constantin Stamati” a fost gazda sărbătorii „Stamatiana 2016” .

dom-muzej-pisatelya-zhurnalista-i-politicheskogo-deyatelya-konstantina-stamati-7271-2

La spectacolul de sărbătoare consacrat poetului, prozatorului, traducătorului, cărturararului, pămînteanului nostru, personalității cu literă mare-Constantin Stamati au fost prezenți I.Gorgan — scriitor, P.Rotaru — poet, V.Efim — poet, V.Malanețchii — director muzeul național de literatură M.Cogîlniceanu, Gr.Ciocanu — jurist, Al.Plămădeală – pictor, A.Ţopa –vicepreşedinte a raionului, V.Manuil – primar al localităţii, E.Adamciuc, A.Leșcina – specialiști principali ai Secției Cultură Ocnița, A.Toncoglaz – direcția învățămînt Ocnița, colectivul profesoral al LT ”Constantin Stamati”, administraţia Bibliotecii și Căminului  Cultural.

 

Toți cei prezenți au fost întîmpinați de însăși boierul Stamati (R.Clim) cu frumoasa lui soție Ecaterina (A.Bordian) , care au invitat oaspeţii la „teiul” să asculte cîntul păsărilor. Un spectacol de zile mari, au prezentat colectivele:

  • Corul LT „C.Stamati”, ( conducător Angela Oleinic);
  • Ansamblul de dansuri „Pinochio”, (coregraf Angela Frunze) ;
  • Colectivul coregrafic al LT „C.Stamati”, (conducător Ala Gladiuc);
  • Ansamblul de dansatori  cu titlu „model” ”Izvoraş”, or.Ocniţa, (coreograf Natalia P avlova);
  • Ansamblul folcloric cu titlul „model” ”Teiușii” , com.Lipnic, (conducător Igor Vlad);

 

Cu un mesaj de salut a fost invitat în faţa spectatorilor primarul de Ocnita V.Manoil. Pagina felicitări a fost  deschisă de vicepresedintelui raionului A.Topa. Cu un mesaj a venit şi şefa Casei-muzeu „C.Stamati” Lilia Proca, care a mulţămit tuturora pentru sprijin, ajutor, susţinere.

La sfîrșit au fost anunțate totalurile concursului literar  ”Stamatiana 2016”. De locuri premiante la compartimentul copii s-au bucurat  A.Botnariuc cl.8 LT ”C.Stamati”, la compartimentul  maturi L.Vornicesco — șefa bibliotecii publice com.Ocnita.

 

 

 

 

About rciumac